nedelja, 25. februar 2018

Moj lajf - Branje je zakon 5/52

KOMADINA, Tanja: Moj lajf : po motivih povesti Moje življenje Ivana Cankarja

Knjigica, drobna in pisana, mi je takoj padla v oči. Ko sem polistala po njej, sem ugotovila, da je zapisana v obliki stripa.


"O, to bo pa na hitro prebrano," sem si mislila.

Mislit, nič vedet ...

Prebrano je bilo že na hitro - razumljeno in v polnosti dojeto pa ne.

In se je bilo treba vrniti k osnovam. Knjiga je namreč (kot je že iz podnaslova razvidno) napisana po motivih Cankarjevih črtic Moje življenje. In če jih nisi prebral v zadnjih 25 do 30 letih, jih je treba prebrati znova.

Da razumeš vse finte in hece, drobne opazke in medvrstične oznake ter ilustracije soavtorstva Tanje Komadine in Boštjana Gorenca - Pižame.


In še kako se je kot resnična izkazala misel cenjenega in spoštovanega Boris Pahorja, ki je ob neki priliki dejal: "Beri Cankarja, ker je zmeraj sodoben."

Sodobni motivi se v stripu kažejo v obliki znanih osebnosti (Harry Potter, Hulk), kot sodobne oblike odnosov med starši in otroki (ko otroci svetujejo materi, da se je o težavah potrebno pogovarjati), v stripu pa svoji vlogi dobita tudi avtorja sama, ko posežeta v nasilen prepir med Cankarjem in njegovo sestro Lino.




Knjiga je bila izdana v zbirki Cankar v stripu, ki poleg te, prebrane, vključuje še v strip preoblikovano dramo Hlapci ter stripovsko predelano pripoved o hlapcu Jerneju.

Skratka; zabavno branje, prebrano na dušek, hkrati pa je še bolj dragocena spodbuda k branju originala - Cankarja.

"Branje je zakon 5/52"

2 komentarja:

Veselim se vaših komentarjev.