ponedeljek, 2. marec 2015

Prekmurska gijbanca ...

... prvi poskus.


Na oddihu v Prekmurju nas je očarala narava in mir. Domov grede smo kupili prekmursko gibanico na enem (bolje, da ne povem) od bencinskih servisov.

Groza - takšne gibanice še ne pomnim! Tako sem bila zgrožena nad obliko, okusom in recepturo, da sem šla na račun pogledat, če smo res kupili gibanico. Tako so jo poimenovali, a mislim, da s poimenovanjem kršijo kakšen pravilnik o zaščiteni sladici, na vsak način pa blatijo ime tako slastne dobrote naših pridnih gospodinj in ugled starodavne tradicije.

Skratka: v tej "zloženki" so bili nasekljani lešniki, o maku niti sledu, jabolka neolupljena in naribana, na vrhu skuta in ne testo, spodaj vlečeno testo, namesto krhkega ...

In ker sem pred časom po elektronski pošti prejela knjižico prekmurskih receptov, sem se je lotila sama.


Iz čiste jeze in zgražanja.


In iz ponosa do naše slovenske tradicije.

In je uspela - mogoče za odtenek premalo sladka, vendar čudovita in okusna.

Varujmo naše recepte in tradicijo in ne pustimo, da nam jo neka kvazi gostinska veriga švicarskega porekla (ups, pa sem jih izdala ... ) ne uniči.


Pa še recept (Hvala neznanemu avtorju.).


Prekmurska gijbanca  - Prekmurska gibanica

Testo za podplat:
-  25 dkg moke,
-  8 dkg masla,
-  1 jajce,
-  2 do 3 žlice smetane,
-  ščepec soli,
-  1 žlička sladkorja.

Vlečeno testo:
-  50 dkg moke,
-  1 jajce,
-  2 žlici olja,
-  malo kisa ali limoninega soka,
-  mlačna voda,
-  ščepec soli.

Makov nadev:
-  20 dkg zmletega maka,
-  5 dkg sladkorja,
-  1 vaniljev sladkor,
-  približno 1 dl mleka ali smetane,
-  1 jajce.

Skutni nadev:
-  40 dkg skute,
-  1 jajce,
-  1 dl goste kisle smetane,
-  5 dkg rozin,
-  5 dkg sladkorja.

Orehov nadev:
-  20 dkg zmletih orehov,
-  5 dkg sladkorja,
-  1 vaniljev sladkor,
-  malo cimeta,
-  1-2 dl mleka.

Jabolčni nadev:
-  50 dkg jabolk,
-  3 dkg sladkorja,
-  limonina lupinica,
-  malo cimeta,

-  maščoba za pekač,
-  maslo za pokapanje,
-  smetana za polivanje.


Prekmurska gibanica se pripravlja iz dveh vrst testa, iz krhkega, ki mu pravijo podplatasto testo, in iz vlečenega. S podplatastim testom pokrijemo dno pekača, ker mora biti spodnje testo močnejše, saj je to težka gibanica. Vse sestavine, ki jih potrebujemo za podplatasto (krhko) testo, damo v primerno skledo, jih premešamo in zamesimo testo. Mesimo ga tako dolgo, da postane lepo gladko, in obdelanega postavimo za pol ure počivat. Medtem ko podplatasto testo počiva, zamesimo gladko mehko vlečeno testo iz vseh naštetih sestavin in ga prav tako postavimo za pol ure počivat. Naredimo več hlebčkov, da ga pozneje laže razvlečemo. Ko obe vrsti testa počivata, pripravimo vse štiri vrste nadeva.

Makov nadev: mak zmeljemo, polijemo z vrelim mlekom, sladkamo in odišavimo z vaniljevim sladkorjem.

Skutni nadev: skuto razdrobimo z vilicami, ji primešamo jajce, smetano, očiščene in oprane rozine in sladkor. Vse skupaj dobro zmešamo.

Orehov nadev: orehe zmeljemo, jih poparimo z mlekom, dodamo sladkor in cimet ter zmešamo. Nadev mora biti lepo mazav.

Jabolčni nadev: jabolka olupimo, narežemo na tanke krhlje in jih napol zdušimo s sladkorjem. Odišavimo jih s cimetom in limonino lupinico.


Spočito podplatasto testo razvaljamo za pol prsta na debelo in ga položimo na dno pomaščenega, najbolje lončenega pekača; testo naj sega na rob pekača. Spočito vlečeno testo previdno raztegnemo po z moko potresenem prtu in ga pustimo, da se rahlo osuši. Nato začnemo "sestavljati" gibanico. Po podplatastem testu namažemo makov nadev za slab centimeter na debelo, ga pokrijemo z listom vlečenega testa in poškropimo z maslom. Ta list testa namažemo s skutnim nadevom in ga pokrijemo z naslednjim listom testa. Testo spet poškropimo z maslom. Po njem namažemo orehov nadev, čez nadev položimo nov list vlečenega testa in ga poškropimo z raztopljenim maslom. Nato po testu potresemo jabolčni nadev. Tudi ta nadev pokrijemo z vlečenim testom in ga poškropimo z maslom. Nato ves postopek z nadevi ponovimo. Na vrh položimo še en ali dva lista vlečenega testa in oba poškropimo z maslom. Nazadnje zloženo gibanico prelijemo še s smetano. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 1 uro pri 180 °C.

Dober tek!

4 komentarji:

  1. Pridna! Lepo si napisala in po slikah sodeč je gibanica res odlično uspela. Nekdaj moja naj sladica. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za recept. bo prišel prav, če se je kdaj lotim :)

    OdgovoriIzbriši

Veselim se vaših komentarjev.