sobota, 6. april 2019

Sydney - turistični biser

V Sydney smo se odpeljali z avtomobilom, pravzaprav dvema - mi smo vozili čudovit bleščeč avto, ki nam ga je posodil Joshua - Subaru Impreza. Od Canberre je Sydney oddaljen približno 300 kilometrov, in pot nam je s postanki vzela nekaj več kot 3 ure. Vmes smo izvedeli, da mladoletne osebe ne smejo točiti goriva na črpalki ...
Mesto nas je pričakalo z množico avtocestnih vpadnic in bratranec nas je, da bi nas očaral (kot da že sam Sydney ni bil dovolj!), kar dvakrat vodil čez svetovno znan Sydney Harbour Bridge (Sydneyjski pristaniški most).

Sydney je glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in je največje mesto v Avstraliji. Skupaj z okolico presega 4 milijone prebivalcev. Severno od mesta je leta 1770 pristal kapitan James Cook, odkritelj Avstralije.

Namestili smo se v enem od hotelov Holiday Inn, ki leži v neposredni bližini zaliva Darling Harbour, ki predstavlja čudovito iztočnico za ogled glavnih znamenitosti. Hotel je bil prijeten in urejen, zajtrk drugi dan je bil obilen, cene pa tudi zelo ugodne.

Po nastanitvi v hotelu smo se sprehodili ob zalivu Darling, med potjo smo si privoščili osvežitev v uličnih bazenčkih, ki je na ta soparni dan zelo prijala. Čez most ob Pomorskem muzeju smo se sprehodili v mestne ulice proti starejšemu delu mesta - The Rocks. Ta del mesta predstavlja mračno zgodovino nastanka mesta. Tu so v nemogočih razmerah živeli prvi priseljenci Avstalije. Zaradi nenehnih prihodov ladij z mornarji, je ta del mesta predstavljal leglo bolezni in kriminala.
Vrvež turistov in prebivalcev v tem delu je bil prijeten, trgovinice in stojnice pa zanimive in napolnjene z izvirnimi izdelki. V neki trgovinici smo našli stojnico z medom in pripomočki povezanimi s to nam domačo dobroto. In ne boste verjeli, lesene palčke za med, ki so bile naprodaj, so bile iz Slovenije!

Pot nas je vodila ob pristanišči Circulay Quay, kjer so se do 19. stoletja izkrcavale tovorne ladje. Zdaj je to pristanišče namenjeno bogatim in prestižnim potniškim ladjam za križarjenja. Ena takšnih - Norwegian Jewel - je bila tisti dan zasidrana in smo se seveda fotografirali ob njej. Videli smo tudi nekaj - za turiste napravljenih - aboriginov.

V ozadju pa smo že zagledali znamenito Operno hišo. Ko smo se ji približali, sem bila malo razočarana. Opera je izgledala tako rumenkasta, na vseh fotografijah je čisto bela. Ampak to ni zmanjšalo njene veličastnosti. Ob mogočni fasadi stavbe iz belih (?) granitnih ploščic, ki so jih pripeljali iz Švedske, se počutiš izredno majhen.
Sprehodili smo se ob zalivu, nekaj malega prigriznili, nato pa nas je ulovila huda ploha, ki nas je premočila do kože. Ta dež nam je pač sledil, kamorkoli smo se odpravili.
Večerjali smo v znameniti restavraciji, kjer si moraš mizo rezervirati vnaprej in je kolona čakajočih na morebitne odpovedi zelo dolga. Sladice so bile božanske.
Ujeli pa smo tudi ognjemet, ki ga lahko enkrat mesečno občudujete v Darling Bay (zalivu Darling).

Naslednji dopoldan smo si ogledali še nekaj znamenitih stavb in ulic. Naša plesalka je bila navdušena nad ponudbo v znameniti plesni trgovini Bloch. Sprehodili smo se še skozi kitajsko četrt in v vrsti počakali na odličen kitajski posladek.
Odpeljali smo se še do 10 kilometrov oddaljene plaže Bondi (Bondi Beach), ki nas je na žalost pričakala v mrazu in dežju, nato pa nas je pot vodila nazaj v Canberro.  Ob poti smo se ustavili v trgovini in muzeju merino ovc. Predstavljen je postopek izdelave znamenite merino volne, naprodaj pa so tudi izdelki. Sam muzej pa je stavba v obliki ogromne merino ovce.



































👉Naslednja objava: Summernats - vonj po dimu in "spaljenih" gumah




Ni komentarjev:

Objavite komentar

Veselim se vaših komentarjev.