sobota, 30. marec 2019

Canberra - urejena, mirna in načrtovana prestolnica ob jezeru

V Canberro smo odpotovali z vlakom (in avtobusom). Najprej šest ur z vlakom, nato smo se presedli na avtobus in se do Canberre vozili še dve uri in pol. Zaradi neke državne subvencije, otroci za povratno karto plačajo le en dolar, naša karta pa tudi ni bila draga - za vse skupaj je bila povratna karta 336 dolarjev, kar je približno 210 €. Tako da, če si ne upate voziti po drugi strani, je to prijetna alternativa. Med vožnjo smo opazovali suho avstralsko pokrajino, s samotnimi kmetijami in kravami.

Canberra je glavno mesto Avstralije in leži v Teritoriju glavnega mesta Avstralije. Z namenom funkcije glavnega mesta je bilo leta 1908 zgrajeno po sporu med gospodarsko najmočnejšima krajema (Melbourne in Sydney), ki sta želela status glavnega mesta. Odločili so se za zgraditev novega mesta, ki leži dve uri vožnje od Sydneyja v smeri proti Melbournu. V Canberri je večina tujih veleposlaništev in novi parlament. (Vir: Wikipedia) Je največje avstralsko mesto v notranjosti - ki ni ob obali. Veleposlaništva imajo kar svojo četrt, tam smo našli tudi slovensko veleposlaništvo. 

Že na prvi pogled je obiskovalcu jasno, da je mesto arhitektonsko natančno načrtovano. Vse ulice so urejene, povsod so široke sprehajalne poti, zelenice in parki s klopcami, celo prostorčki za druženje z žarom in mizicami. Mesto je zgrajeno na veliki površini, v dolinah med hribčki, stanovanjske soseske pa na mnogih manjših hribčkih. Stoji na 578 m nadmorske višine, kar me je presenetilo, kot tudi podatek, da imajo pozimi kdaj tudi sneg.

Središče Canberre predstavlja jezero Burley Griffin, poimenovano po arhitektu, ki je zmagal na natečaju s svojim načrtom za zgraditev mesta Canberra. Jezero je umetno zgrajeno in je dolgo 11 kilometrov. Prečka ga kar nekaj mostov, ob njem pa so urejena čudovita sprehajališča in kolesarske poti. Jezero smo čisto od blizu opazovali na naši dogodivščini z zanimivimi "vozili" - Seg Glide. Vozilo upravljaš s svojim telesom: pospešuješ, zaviraš in usmerjaš. Peljali smo se ob glavni cesti, ob jezeru, prečkali dva mostova in se peljali čez zelenice ob starem parlamentu. Bila je zanimiva izkušnja.

Ogledali smo si trg Commonwealth, kjer visi tudi slovenska zastava. Le zakaj, saj nismo del Commonwealth skupine, smo se spraševali. Izkazalo se je, da razstavljene zastave predstavljajo vse narodnosti, ki živijo v Canberri. Kar 110 jih je!

Ogledali smo si novi parlament, kot mu pravijo. Uradno so ga odprli leta 1988. Med prazniki so bili namreč dnevi odprtih vrat. Po varnostni kontroli smo vstopili v čudovite prostore, z razstavami, opisi političnega dogajanja, zgodovine in ogromno tapiserijo. Na strehi smo ogledali kip kraljice in čudovit razgled v okolico. Na vrhu stavbe je izobešena ogromna zastava - v velikosti 12,4 x 6,4 metra, kar je velikost polovice teniškega igrišča! Ogledali smo si tudi zanimiv dokumentarec o izgradnji parlamenta.

Blizu mesta je tudi čudovit arburetum, ki je bil zgrajen po velikem požaru na tem območju. Ogledali smo si edinstveno razstavo bonsajev. Tudi tukaj se nam je odprl nepozaben pogled na prestolnico.

Življenje v mestu je prijetno, množice ljudi ne občutiš, vse je zelo umirjeno in urejeno. Ob mestu je precej naravnih rezervatov, po enem smo se tudi sprehodili, o tem nekaj več v eni od objav o živalih in naravi.

Mesto gosti veliko pomembnih avstralskih prireditev, ena od teh je zagotovo Summernats (skrajšano za Summer  and Nationals), ki je letno srečanje avtomobilov - tudi o tem bolj na dolgo v eni od prihodnjih objav ... saj smo jo obiskali.

V Canberri smo živeli pri bratrancu, v čudoviti soseski, v ogromni hiši z bazenom, kjer smo doživeli vse možno gostoljubje in vsakodnevno razvajanje. V tednu, ki smo ga preživeli v Canberri, smo za dva dni odšli še v Sydney.




























































👉Naslednja objava: Sydney - turistični biser

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Veselim se vaših komentarjev.