nedelja, 24. marec 2019

Svetovljanski Melbourne s pridihom britanske preteklosti

Melbourne je ogromno, svetovljansko mesto, z več kot 4 milijona prebivalcev. Pa sploh ne deluje tako veliko mesto. 
Skoraj četrtina prebivalcev Melbourna se je rodila izven Avstralije oz. "preko morja" - overseas, kot oni rečejo. V Melbournu živi preko 200 narodov in govorijo 233 jezikov in narečij ter so pripadniki 116 religij. Kakšna zanimiva mešanica ljudi je to! To raznolikost in odprtost čutiš na vsakem koraku v mestu in predmestju. S tem povezana je tudi kultura in prehrana, o kateri pa kdaj drugič.

Melbourne je drugo najstarejše mesto in drugo največje mesto v Avstraliji, starejši  in večji je le Sydney. Najprej so ga imenovali Batmania, po priimku enega od ustanoviteljev, Johnu Batmanu. O tem priča še ena od četrti, ki se imenuje Batman, prav tako tudi ena od postaj primestnega vlaka.

V središču mesta smo bili velikokrat, saj smo v Melbournu preživeli večino svojega avstralskega dopusta. Od samega središča mesta smo bili oddaljeni 20 minut s tramvajem.

Živeli smo pri sestrični, v ogromni novi hiši z vsem mogočim udobjem in počutjem kot doma. Vse smo imeli na voljo, z vseh strani so nas razvajali, vozili in razkazovali znamenitosti. Prijaznost in gostoljubje te v Avstraliji čakata na vsakem koraku!

Melbourne ima največjo mestno mrežo tramvajev izven Evrope, na svetu pa je na 4. mestu. Tramvaji so prijetni, udobni in čisti. Kupili smo si Myke kartico, ki jo po potrebi napolniš z dolarji in se voziš po mestu. Vozili smo se tudi z vlakom, ki je namenjen vožnji v predmestje.

Skozi mesto teče reka Yarra, ki je zelo umazana in ne izgleda prav nič prijetno. V nočnem času pa kljub temu ponuja čudovito podlago za odsev luči mnogih stolpnic poslovnega dela mesta.

Na enem od obiskov mestnega središča smo si ogledali starinsko železniško postajo Flinders Street, odšli čez most čez reko Yarra, popili kavo na poslovnem trgu Southgate, se sprehodili po promenadi Southbank, si ogledali Federal Square z virtualno božičkovo ulico in katedralo Svetega Pavla.

V središču mesta so v prebožičnem času ulice prekrasno okrašene, ena od znamenitosti pa so t. i. božična okna (Christmas Windows), ko izložbena okna največje blagovnice Myer spremenijo v prizorišče čudovitih pravljičnih predstav. Letošnja tema je bila Alica v čudežni deželi. Razstavljene so lutke, ki se premikajo in govorijo.

Ogledali smo si eno višjih stolpnic v mestu: Eureka Skydeck, ki ponuja zanimivo atrakcijo "The Edge" - rob. To je steklena škatla, na 88. nadstropju, približno 300 metrov od tal, ki se s hidravliko odpelje izven stolpnice in lahko gledaš globoko navzdol. Na 88. nadstropje pa z dvigalom prispeš v pičlih 45 sekundah.

Dvakrat smo obiskali tudi ogromno tržnico Queen Victoria Market: prvič so jo že zapirali, drugič pa smo bili tam že zgodaj in smo nakupili nekaj spominkov in darilc za domov.

V neposredni bližini našega bivanja imajo Božično ulico - Christmas Street.

Melbourne ima čudovit živalski vrt, ki smo si ga tudi ogledali. Zaman smo čakali skakajoče kenguruje, ki so v vročili mirno spali. Sem pa uspela fotografirati mnoge živali ter skoraj pobožala simpatičnega lemurja. V tem času so imeli predstavitev ogrožene vrste žabe, katere slike smo gledali na vsakem koraku.

Vreme v Melbournu se lahko v enem dnevu spremeni tudi desetkrat in ne pretiravam. V enem trenutku pripeka, potem pa ti ploha zmoči najboljše salonarje. V začetku poletja, ki smo ga mi preživljali v Avstraliji je bilo sorazmerno mrzlo, med 18 in 25 stopinj, pravo vročino smo občutili v Melbournu le nekaj dni pred odhodom domov.

Zanimivo je ogromno pokopališče, ki je eno redkih, če ne edino, skozi katerega pelje železniška proga in smo ga tako večkrat opazovali skozi okno vlaka. Pozneje smo si ga ogledali tudi z avtomobilom, saj je tako veliko, da se po njem voziš. Z barvnimi črtami je označeno, v kateri del greš. Pokopališče je ločeno po verski pripadnosti umrlih.

Skratka, bivanje v Melbournu je prijetno, varno in domače.
Titule mesta, kjer se na svetu najlepše živi  pač ne nosi zaman!
































👉Naslednja objava: Canberra - urejena, mirna in načrtovana prestolnica ob jezeru


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Veselim se vaših komentarjev.