Velikonočni kruhec - fin kruh, mu mi rečemo.
A ta ja bolj moderen - je veganski. Pa ne, ker bi se šli kakšno alternativno prehrano, ampak, ker imajo mnogi otroci alergijo; predvsem na mleko in jajca.
In je ta kruhek brez jajc in mlečnih izdelkov: rumen je zaradi kurkume (čisto malo, da ne zagreni), mleko je kar sojino, fin je pa tudi zaradi oljčnega olja.
Otroci so spretni in uživajo pri delu s testom. In se jim oči zasvetijo, ko vidijo, kaj so ustvarili.
Naredili smo ptičke in kitke. Fantom se je zdelo tako fajn, da znajo plesti kito. Dekleta pa so opazila, da imam tudi jaz spleteno kito - iz las.
Zabavno je bilo, ko smo ptičku pahljačasti repek naredili s škarjami. In kljun smo tudi naredili s škarjami. Za oči smo uporabili klinčke - nageljnove žbice. In na začetku smo si umili roke in se hahljali, ko sem opozorila, da zdaj vrtanje po nosu odpade ...
Kruhce smo zavili v servietek (ki nam so ostali od naših rožic), dodali listek z velikonočno pobarvanko, ki so jo seveda pobarvali in do odhoda domov so topel paketek vohali: "Mmm, kako diši!"
Ni velike znanosti: delo z rokami vedno znova navdušuje. In ta znanja bodo vedno bolj pomembna.
Nikar ne pozabimo na vonj domačega kruha in čustva ter pristne stike, ki se ob peki kruha porajajo.
Še recept: sicer sem ga objavila že lani:
VEGANSKI VELIKONOČNI KRUHEK
Sestavine:
- 60 dag moke (lahko belo, še bolje pa je, če je pol polnozrnate pirine)
- cca 0,5 l sojinega mleka (če je ekološko, je to zagotovilo, da ni gensko spremenjena)
- ½ kocke kvasa
- 8 dag maščobe (olivno ali drugo rastlinsko olje)
- 8 dag rjavega sladkorja
- skorja limonine lupine (bio)
- 1 vanilin sladkor
- rozine namočene v rumu
- malo kurkume (za barvo; če je preveč, zagreni)
Postopek:
Zamesimo kot se zamesi kvašeno testo, pustimo vzhajati, nato iz testa spletemo kito. V namaščenem pekaču pustimo vzhajati, (lahko na 50 °C kar v pečico) in pečemo na 180 ali 150 °C v ventilacijski pečici približno pol ure.
"objava 9/52"
Ni komentarjev:
Objavite komentar
Veselim se vaših komentarjev.