Spodbujamo in ohranjamo stare običaje: žegnanje ognja, barvanje pirhov, obvezna potica, obisk vstajenjske maše in obredov velikega tedna.
Tokrat sem spekla veganski kruhek, čeprav smo vsi zapriseženi mesojedci, me je pa firbec martral, kakšnega okus je.
In je bil odličen - sploh ni okušati, da je:
- brez jajc,
- brez mleka,
- brez masla.
VEGANSKI VELIKONOČNI KRUHEK
Sestavine:
- 60 dag moke (lahko belo, še bolje pa je, če je pol polnozrnate pirine)
- cca 0,5 l sojinega mleka (če je ekološko, je to zagotovilo, da ni gensko spremenjena)
- ½ kocke kvasa
- 8 dag maščobe (olivno ali drugo rastlinsko olje)
- 8 dag rjavega sladkorja
- skorja limonine lupine (bio)
- 1 vanilin sladkor
- rozine namočene v rumu
- malo kurkume (za barvo; če je preveč, zagreni)
Zamesimo kot se zamesi kvašeno testo, pustimo vzhajati, nato iz testa spletemo kito. V namaščenem pekaču pustimo vzhajati, (lahko na 50 °C kar v pečico) in pečemo na 180 ali 150 °C v ventilacijski pečici približno pol ure, lahko tudi dlje.
Ni komentarjev:
Objavite komentar
Veselim se vaših komentarjev.